Veterníky
15.05.2025
Veterníky sú známe svojím nadýchaným cestom a sladkou karamelovou alebo vanilkovou plnkou. Príprava je trochu náročnejšia, ale výsledok rozhodne stojí za to. Tento zákusok je klasikou v mnohých slovenských cukrárňach.

Ingrediencie
Na odpaľované cesto
-
250 ml vody
-
100 g masla
-
150 g hladkej múky
-
4 vajcia
-
štipka soli
Na krém
-
500 ml mlieka
-
1 balíček vanilkového pudingu
-
2 PL cukru
-
250 ml šľahačky
Postup
1.
Vodu, maslo a soľ privedieme k varu, vsypeme múku a miešame do hladka.
2.
Po vychladnutí vmiešame vajcia a vytvoríme cesto.
3.
Striekame na plech veterníky a pečieme pri 200 °C cca 25–30 minút.
4.
Po vychladnutí plníme vanilkovým krémom a šľahačkou.



